Connect with us

Hi, what are you looking for?

Auto 🛺

VOZAČI OPREZ Stavili ste letnje gume, a pao je sneg – da li možete biti kažnjeni? – Lajk.rs


Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne propisuje izričitu obavezu vožnje letnjim gumama, već se prvi dan idućeg meseca uzima kao datum prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Osim obaveze da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume i to isključivo ukoliko su putevi „prekriveni snegom, ledom i poledicom“, isti princip se prenosi i na snežno jutro u aprilu, odnosno u vreme kada više niste zakonski obavezni da imate na točkovima zimske pneumatike.

Formalno-pravno gledano, vozač ne sme biti kažnjen zbog letnjih guma, ako ga zaustavi saobraćajna policija. Zimski pneumatici posle 1. aprila nisu obavezni, te ovo nije prekršaj, navode Novosti.

 

Zakonski gledano, poštovaće se princip „prilagođavanja uslovima na saobraćajnici“ vozače odmah dovodi do toga da, ako se desi udes, odnosno nezgoda, nisu prilagodili svoju vožnju i vozilo uslovima na putu i krivica je nesporna

 

Struka preporučuje drugačiji pristup. Ukoliko zima potraje i pređe i u april – zadržite svoje zimske pneumatike još neko vreme. Ukoliko ste ipak već zamenili – potrebno je da kod vulkanizera vratite zimske gume na svoja vozila dokle god traju zimski uslovi vožnje.

 

Trošak je, naravno veći, ali je značaj za bezbednost u saboraćaju nemerljiv. Ovo se naročito preporučuje vozačima koji češće voze planinskim putevima, gde će se zimski uslovi zadržati jako dugo.

 Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Advertisement

NAJČITANIJE 🔥

Upoznavanje

Upoznavanje

Upoznavanje

Možda vas zanima.. 🫣