Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ruske Vesti 🔥

U Ukrajinu i naši vojnici, jesmo li jednaki ili nismo? – Lajk.rs

Kalas Stala Uz Makrona Tacka Razdora U Nato U Ukrajinu.jpg


Nedavno je francuski predsednik Emanuel Makron izazvao buru nagovestivši da postoji mogućnost o slanju NATO vojnika u Ukrajinu.

Makronove reči izazvale su reakciju i drugih zapadnih lidera koji su požurili da insistiraju na tome da trupe neće biti raspoređene.

Međutim, Kalas kaže da lideri na zapadu moraju da razgovaraju o svim mogućnostima iza zatvorenih vrata, uključujući i to šta još može da se učini kako bi se pomoglo Kijevu.

„Mislim da su to i signali koje šaljemo Rusiji da ne isključujemo različite stvari“, rekla je Kalas za „Politiko“.

Dok većina drugih zemalja EU isključuje slanje trupa u Ukrajinu, uključujući i velike igrače poput Nemačke, Velike Britanije i SAD, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da je zahvalan na debati koju je pokrenuo Makron, dodajući da „ništa ne može da se izuzme, te da nijedna opcija ne može da bude odbačena“.

Moskva je naravno reagovala na Makronove reči upozorenjem da će raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajini neizbežno dovesti do sukoba Rusije i NATO-a.

Kalas, koja je ranije važila za kandidata za generalnog sekretara NATO-a, kaže da i dalje veruje da bi ta funkcija trebalo da pripadne lideru koji ispunjava cilj Alijanse od 2 odsto BDP-a za odbranu.

S obzirom na to da je holandski premijer Mark Rute viđen za tu funkciju, a uz to ima i odobravanje nekoliko ključnih zemalja, verovatno će i postati šef NATO-a.

Kalas je saglasna da Rute ima pozitivne kvaliteta, ali je napomenula da bi on bio četvrti generalni sekretar iz Holandije, dok šef NATO-a nikada nije bio iz Estonije, pa čak ni iz neke druge baltičke zemlje.

„Postavlja se pitanje da li u NATO-u postoje zemlje prvog i drugog reda“, rekla je Kalas i dodala: „Jesmo li jednaki ili nismo? Dakle, ova pitanja i dalje ostaju“.

Imajući u vidu da se bivši predsednik SAD Donald Tramp približava povratku u Belu kuću, mnogi zapadni lideri brinu da će morati sami da štite Kijev. Tramp odavno dovodi u pitanje posvećenost Vašingtona Alijansi.

Kalas je rekla da su Trampovi stavovi dali evropskim zemljama još više razloga da povećaju potrošnju za odbranu.

„Svaka zemlja bira svoje lidere, a mi moramo da radimo sa liderima koje ove demokratije same biraju“, rekla je ona.

Druga funkcija na kojoj bi mogla da završi Kalas je kandidat na izborima za Evropski parlament u junu, za šta kaže da uvek vaga svoje izbore.

„Sa jedne strane zaista želim da pomognem liberalima da postignu bolji rezultat od mnogih partija širom Evrope. Ali naravno da bih bila i ovde u Estoniji jer je mnogo toga na dnevnom redu“, kaže Kalas.

Napominje da su kritike na račun Nemačke u vezi sa podrškom Kijevu nepravedne.

„Ako pogledate brojke o tome šta su sve dale Ukrajini, mislim da nije fer da Nemačka bude odbačena, jer je uradila mnogo“, kaže Kalas.

Branila je i nasleđe bivše nemačke kancelarke Angele Merkel uprkos kritikama da je Nemačka previše zavisila od ruskih energenata tokom njenog mandata.

„Ona je sjajan lider. Nisam saglasna nužno sa svim sa njenom politikom, ali to ne znači da nije veliki lider“, rekla je Kalas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTIPročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Advertisement

NAJČITANIJE 🔥

Upoznavanje

Upoznavanje

Upoznavanje

Možda vas zanima.. 🫣

Ruske Vesti 🔥

ISPLIVALA STRATEGIJA AMERIKE! Rešili da SPALE Rusiju i ZAVŠE sa Putinom! Ovo nije VIĐENO od… Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

NATO SE RASPADA 2025.? Evropa mora da se pripremi za NAJGORI SCENARIO! Ništa NEĆE biti isto posle… Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

PUTINOVO SMRTONOSNO ORUŽJE UTERUJE STRAH U KOSTI! I vazduh PODRHTAVA kada dejstvuje! Ovo menja… Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

Prema pisanju lista, ruska vojska nije oslabila tempo napretka i već je uspela da zauzme još nekoliko mesta nakon Avdejevke. „Resursi Ukrajine rapidno se...

Ruske Vesti 🔥

MOSKVA ZAPUŠILA USTA MAKRONU! Rusi BRUTALNIM ODGOVOROM postavili Francuza na mesto: „RAZMISLI DOBRO“ Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

UKRAJINCI PLAČU! Pala prva VELIKA ŽRTVA Putinovog munjevitog PROBOJA! Ukrajinci zovu Ameriku U POMOĆ Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

UKRAJINCI MORALI DA PRIZNAJU: „Ruska utvrđenja su SUPERIORNA, razlika se vidi IZ SVEMIRA!“ Source Pročitajte ceo tekst na portalu Lajk.rs

Ruske Vesti 🔥

 Ovo je objavio The New York Times pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike. U članku se navodi da je Vašington savetovao Kijev da...